Pulau Sibu destinasi percutian menarik di Johor

Pulau Sibu, Johor adalah sebuah pulau destinasi percutian terkenal di Malaysia. Ia adalah pulau yang cantik dan mempunyai coral serta hidupan laut yang sangat menarik. Pulau Sibu telah diwartakan sebagai sebuah Taman Laut pada tahun 1993. Bagi sesiapa yang berminat untuk menjadikan pulau ini destinasi percutian mereka, kami telah sediakan maklumat ringkas dan aktiviti menarik yang boleh dilakukan disana.

Sibu Island Resort.

Keterangan gambar: Pemandangan dari udara salah sebuah resort menarik di Pulau Sibu, Johor.

Lokasi Pulau Sibu

Pulau Sibu terletak di pantai timur semenanjung Malaysia, iaitu di negeri Johor. Lokasinya ialah di Laut China Selatan lebih kurang 12 KM dari tanah besar Johor. Ia termasuk dalam daerah Mersing. Pulau Sibu terdiri dari deretan pulau iaitu:

 1. Pulau Sibu Besar - Pulau utama berukuran lebih kurang 6 KM panjang dan 1 KM lebar. Ditumbuhi pohon-pohon tropika. Terdapat sebuah perkampungan nelayan iaitu Kampong Duku.
 2. Pulau Sibu Tengah - Pulau kedua besar yang terletak disebelah Pulau Sibu Besar.
 3. Pulau Sibu Kukus - Pulau kecil yang terletak disebelah Pulau Sibu Tengah.
 4. Pulau Sibu Hujung - Pulau kecil yang terletak paling hujung iaitu disebelah Pulau Sibu Kukus.

Jeti di Pulau Sibu.

Pengangkutan

Pengunjung yang ingin ke Pulau Sibu perlu menaiki bot dari Jeti Tanjong Leman yang terletak 72 KM di selatan Mersing dan lebih kurang 120 KM di utara Johor Bahru. Tiada pengangkutan awam ke Jeti Tanjong Leman disediakan, jadi pelancong perlu membawa kenderaan sendiri atau mengambil teksi samada dari Mersing, Johor Bahru atau Kota Tinggi. Pengangkutan ke Pulau Sibu pula akan diuruskan oleh resort dan ia biasanya termasuk dalam pakej percutian yang disediakan. Perjalanan dengan bot ke Pulau Sibu mengambil masa lebih kurang 30 minit.

Pemandangan pantai dan resort yang cantik di Pulau Sibu.

Aktiviti menarik di Pulau Sibu

Selain bercuti merehatkan diri dan menikmati pemandangan indah di Pulau Sibu, pengunjung boleh melakukan aktiviti menarik untuk memenuhi masa percutian mereka. Aktiviti menarik yang utama ialah sukan air atau water sport seperti snorkeling dan scuba diving. Terdapat juga aktiviti lain yang disediakan untuk pengunjung. Berikut ialah senarai aktiviti yang boleh dilakukan di Pulau Sibu, Johor:

 1. Mandi laut.
 2. Memancing.
 3. Snorkeling.
 4. Scuba diving.
 5. Jet ski.
 6. Jungle trekking.
 7. Island hopping.
 8. Bola tampar pantai.
 9. Futsal pantai.
 10. Mandi kolam.
 11. Mengurut badan di SPA.

Kolam renang di Sibu Island Resort.

Terdapat sebuah perkampungan nelayan di Pulau Sibu iaitu Kampong Duku. Kampung ini dihuni oleh kira-kira 150 orang penduduk dari 40 keluarga. Terdapat pos polis, masjid, sekolah, klinik dan gerai minuman disini. Perkampungan ini dijanakan sepenuhnya oleh janakuasa solar. Pengunjung boleh melawat kampung ini untuk melihat cara kehidupan masyarakat nelayan dan aktiviti yang dilakukan oleh penduduk seperti mengeringkan isi kelapa untuk dijadikan kopra.

Jalan ke kampung nelayan di Pulau Sibu.

Hotel, Resort dan Chalet

Pulau Sibu, Johor adalah pulau percutian sepenuhnya. Semua aktiviti percutian seperti penginapan, makanan, pengangkutan dan aktiviti pelancongan di pulau ini diuruskan sendiri oleh resort percutian. Pengunjung yang ingin bercuti ke Pulau Sibu boleh mengambil pakej percutian yang disediakan oleh mana-mana resort yang ada disana. Terdapat beberapa buah resort yang disediakan untuk pengunjung yang ingin bercuti di pulau ini.

 1. Rimba Resort - Terletak dibahagian utara Pulau Sibu dan mempunyai 21 buah chalet menarik. Pantainya mengadap ke utara.
 2. Sea Gypsy Village Resort & Dive Base - Terletak disebelah timur Pulau Sibu. Pantainya mengadap Laut China Selatan iaitu hampir bertentangan dengan Pulau Tinggi. Ia berlatarbelakangkan kawasan hutan semulajadi yang belum tercemar dan bahagian hadapannya menghadap Laut China Selatan. Sea Gypsy Village Resort mempunyai pantai berpasir yang sangat menarik.
 3. Sari Pacifica Hotel, Resort & Spa - Hotel menarik yang berlatarbelakangkan hutan hujan tropika dan mengadap laut yang membiru ini mempunyai 44 buah bilik untuk tetamu. Sari Pacifica Beach Resort & Spa mempunyai teluk peribadi dengan pantai berpasir yang sangat cantik. Pengunjung juga boleh melihat pemandangan Pulau Tinggi yang terletak tidak jauh dari Pulau Sibu.
 4. Sibu Island Resort - Terletak di Pulau Sibu Tengah.
 5. Sibu Island Cabanas.
 6. Coconut Village Resort - Juga dikenali dengan nama Sibu Coconut Village Homestay. Ia terletak di sebelah barat Pulau Sibu.
 7. Junansa Villa - Sebuah resort yang dijalankan oleh orang Melayu dan menyediakan makanan halal.
 8. Twin Beach Resort

Untuk melihat perbandingan harga termurah hotel di Pulau Sibu Johor, anda boleh menyemak dan menempah bilik penginapan melalui BOOKING.COM.

Sari Pacifica Resort and Spa, Pulau Sibu, Johor, Malaysia.

Tiada restoran selain dari restoran hotel atau resort di pulau ini. Makanan biasanya disediakan oleh resort penginapan dan termasuk dalam pakej percutian. Pengunjung tidak perlu risau tentang makanan kerana pelbagai jenis makanan dihidangkan seperti masakan melayu, masakan barat dan juga barbeque.

Air laut yang jernih dan pantai berpasir bersih di Pulau Sibu, Johor.

Pulau Sibu, Johor mempunyai pantai yang sangat cantik, air lautnya jernih dan sesuai untuk mandi-manda. Pemandangan persisiran pantai yang indah dengan pohon nyior yang melambai sungguh mendamaikan. Dengan berbagai aktiviti menarik yang ada, percutian di Pulau Sibu pasti memberikan kepuasan dan meninggalkan kenangan masin bagi yang tertelan air laut. Selamat bercuti.

Comments

30

Mm tanya sewa bilik kat sana berapa?

Harga bilik berbeza mengikut resort dan aktiviti yang kita ambil. Kalau untuk percutian ke Pulau Sibu ni biasa orang ambil pakej. Tapi kalau nak dapatkan harga bilik secara kasar, boleh semak di laman web agoda atau booking.

Ade pakej 3h 2m tak?..around bulan 12

Kebanyakkan resort ditutup sekitar bulan 12 kerana cuaca buruk namun ada resort ternama yang meneruskan perniagaan seperti biasa. Untuk pakej ke Pulau Sibu 3H 2M, anda perlu tempah melalui laman web resort berkenaan atau melalui Agoda.

Boleh bagi detail pakej untuk 2 dewasa pada 8 mei hingga 10 mei 2016

Tolong bagi detail untuk booking..18-20 December
10orang..

Saya bercadang untuk ke sana bersama kakitangan syarikat kami pada 15 & 16 (80 orang) dan 22 & 23 April 2016 (40 orang). Terdapat 2 kumpulan yang akan pergi secara berperingkat. Mohon jika ada pakej ke pulau Sibu termasuk bot dari jeti, sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam. Jika ada sebarang pertanyaan, saya boleh di hubungi di talian 012 3121 893 atau 03 21623636 atau emailkan kepada megatnizam@gmail.com

Terima kasih

Saya nak tanya pakej untuk 3d2n...tq..

Hai boleh emailkan saya pakej ke bulan sibu 3 hari 2malam pada 8,9,10 februari 2016

Package utk 15hb march 2016 hingga 17hb.2 dewasa 2 kanak2.pm details

Boleh berikan sebutharga pakej bajet 3hr 2 mlm untuk famili - 13 org (6 dewasa 6 kanak2)

sy ingin ke sana bulan 9 blh bg detail x pakej complete breakfast, lunch n dinner foe 2person

Boleh bagi detail x pakej utk 3H 2M utk 2dewasa 1kanak-kanak?

boleh bagi detail pakej utk 3 hari 2 mlm tarikh 27-29 mei 2016...emailkan ke farra_189@yahoo.com

boleh email pakej 3H 2M untuk 2orang

Hai. Pegi pulau ni boleh ke balik hari?

Boleh bg harga untuk 5 dewasa 3d2n pertengahan bulan 9 ni

Rancang nak snorkeling bersama anak. Saya, suami, anak sulung 9 tahun, anak kedua 5 tahun dan anak ketiga 4 tahun. Sesuai ke jika kami ke Pulau Sibu?? Faktor keselamatan kami & anak2 macam mana? Jika kami ingin sewa chalet budget mohon cadangkan ya. Berapa costing untuk penginapan, island hoping, island tour dan scorkeling.

Terima kasih.

Untuk aktiviti snorkeling, rasanya anak kedua dan ketiga puan tidak sesuai. Jika untuk bercuti ke Pulau Sibu memang tiada masalah. Puan dan keluarga masih boleh melakukan aktiviti pantai, mandi laut dan sebagainya. Untuk lain-lain, seeloknya puan terus berhubung dengan resort untuk kepastian.

Hai can u email me the package for 3D2N please...
And your contact number...
Thank you...

Hi,
Sorry we don't sell holiday package. Please contact travel agent or directly call resort. We just sharing information here.

Thank you.

Untuk bulan 10 pulau sibu nya tutup tak?

As salam/ salam sejahtera,

Encik... saya bercadang nak bercuti di pulau ini pada musim perayaan CNY 28 Jan sampai 30 Jan 2017.. 3Hari 2Mlm.

saya nak pergi 4 keluarga dlm 10 dewasa 4 anak2.

saya nak cari chalet atau rumah yg boleh kami duduk sekali...

tq

Boleh email kan pakej 3H2M untuk 2 orang punya tak. Tarikh bulan febuari 2017 pada 10-12 .

Terima kasih.

Saya nak bercadang pergi ke pulau sibu dengan kawan,2 orang.. dalam masa bulan 9 - 11 adakah resort atau tempat perginapan ditempat tersebut akan tutup? Dan adakah cuaca diwaktu itu baik atau buruk? Mohon dibalas ya.

Boleh bagi detail pakej ke pulau johor ??setiap pulau Johor. Pakej dan detail yg lebih lagi untuk org dewasa. Terima kasih

Maaf Percutian Bajet tidak menyediakan pakej percutian.

Saya ingin buat penempahan company trip seramai 350 orang pada 21hb hingga 25hb Disember 2017. Kami juga ingin buat sukaneka untuk 5 kumpulan. Harap tuan dapat uruskan. Kalau boleh pekerja kami yang bujang ada kawasan untuk buat perkhemahan.

Maaf Percutian Bajet tidak lagi menerima tempahan. Artikel ini cuma untuk berkongsi maklumat. Sebarang tempahan, aktiviti dan sebagainya sila hubungi resort berkenaan, Terima kasih.

boleh bagi detil tuk bulan 12/2019. 4dewasa 2 kanak2
0125638770

Add new comment